PREDSTAVITEV

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO MEZGOVCI OB PESNICI

Mezgovci ob Pesnici 38

2252 Dornava

Geografske koordinate E15.96949, N46.43165


Predsednik: Davorin Janžekovič

Namestnik predsednika: Andrej Golob

Poveljnik: Robert Šacer

Tajnik: Denis Slodnjak

Blagajnik: Milan Šilak ml.


Davčna številka: 55294715

Matična številka: 5093554

IBAN: SI56 0420 2000 0625 781, Nova KBM

Prostovoljno gasilsko društvo Mezgovci ob Pesnici je bilo ustanovljeno 4. februarja 1939. Ustanovni člani so imeli vizijo razvoja društva, ter cilj obvarovati vaščane pred požari in drugimi nesrečami. Zavedali so se, da je hitro posredovanje še kako pomembno. Najbolj pomemben način varovanja, je prav gotovo preventiva. Skozi vsa leta delovanja društva opozarjamo in obveščamo ljudi, da s preventivnimi pregledi najlažje preprečimo najhujše nesreče. S pametnim in odgovornim ravnanjem, lahko preprečimo marsikatero nesrečo in nepotrebno skrb, pa naj bo to požar ali voda, katera nam v Mezgovcih dela velike preglavice.

Skozi leta delovanja gasilstva na slovenskem, ter delovanja našega  prostovoljnega gasilskega društva Mezgovci ob Pesnici, se je ogromno dogajalo in spreminjalo. V današnjem času je naše prostovoljno gasilsko  društvo, nosilec vsega dogajanja na vasi. Pod okriljem PGD Mezgovci ob Pesnici se vrstijo razne, tradicionalne prireditve na vasi. Ni ga meseca, ko bi Mezgovski gasilci mirovali. Lahko se pohvalimo z organizacijo materinskega dneva, katerega prirejamo že od leta 1963. Postavitev majskega drevesa in organizacija tekmovanja v hidrantni ligi je stalnica že vrsto let. Največja prireditev, katera vzame največ delovnih ur našim članom in vaščanom, vse od leta 2007, je tradicionalna prireditev OD PAŠE DO SIRA. Organiziramo jo vsako leto v juniju.

V našem društvu je včlanjenih okrog 150 članic in članov, kateri opravljajo prostovoljno, humanitarno delo. Prostovoljno gasilsko društvo Mezgovci ob Pesnici je gasilsko društvo prve kategorije, s 15 do 20 operativnimi člani. Za požarno varnost skrbimo na področju naše vasi, odzovemo se tudi, ko pomoč potrebujejo druga gasilska društva. Leta 1994 je Občina Dornava ustanovila Gasilsko zvezo Občine Dornava, katero skupaj sestavljamo štiri društva. Gasilska društva Gasilske zveze Občine Dornava, delujemo enotno in v dobrobit vseh občanov. GZO Dornava sestavljamo:

–          Prostovoljno gasilsko društvo Mezgovci ob Pesnici

–          Prostovoljno gasilsko društvo Žamenci

–          Prostovoljno gasilsko društvo Polenšak

–          Prostovoljno gasilsko društvo Dornava, kot osrednje društvo

Na koncu predstavitve je prav, da se v imenu Prostovoljnega gasilskega društva Mezgovci ob Pesnici zahvalimo Občini Dornava za pomoč in finančno podporo. Gasilski zvezi občine Dornava za korektno sodelovanje in medsebojno pomoč ter razumevanje. Zahvaljujemo se tudi vsem sponzorjem in donatorjem, ter vsem vaščanom, kateri nas podpirate in nam pomagate pri našem delovanju. Veseli smo vsake na glas povedane pohvale in tudi graje, saj se le tako lahko prilagodimo ali spremenimo, da bomo kot društvo in vaščani delovali še bolj povezani. Prostovoljstvo, povezanost, humanitarnost in hvaležnost ljudi katerim pomagamo, nam dajejo nove zagone. Tako kot so nam gasilcem hvaležni ljudje katerim priskočimo na pomoč, tako smo mi gasilci hvaležni ljudem, ki vedo cenit naše delo, hvaležni smo ljudem, kateri se zavedajo, da smo tudi gasilci samo ljudje, vendar v primeru nesreče ne bežimo od nesreče ampak proti njej, da lahko pomagamo sočloveku po svojih najboljših močeh. Rešujemo življenja in premoženja, naše najlepše  plačilo pa je iskreno izrečen HVALA.

NA POMOČ