OD PAŠE DO SIRA

Prireditev Od paše do sira smo prvič izpeljali meseca junija 2007. Od takrat naprej vsako leto poskrbimo, da ponovno organiziramo našo sedaj že tradicionalno prireditev.

V okviru prireditve Od paše do sira smo večkrat organizirali razstavo pripomočkov in mlečnih jedi.  S prireditvijo skušamo ohranjati spomin na življenje in delo v preteklosti in se  trudimo obujati običaje, šege in navade, ki so se razvile ob paši. Paša ni bila sama sebi namen, ampak se je paslo zaradi pridobivanja mleka, ki je bilo eno pomembnejših živil v prehrani nekoč in danes. Prireditev je sestavljena iz  kulturnega programa, razstave jedi iz mleka in mlečnih izdelkov ter rekvizitov za predelavo mleka, pastirskimi igrami, srečelovom in družabnim druženjem.

V letu 2022 nas je ob otvoritvi novega Gasilsko-kulturnega doma Mezgovci ob Pesnici zabaval Ansambel Modrijani. V preteklosti smo na našem odru gostili kvintet Dori, Mlade dolenjce, Pogum, Gorenjski kvintet, Modrijane, Zreško pomlad, Spev, Učiteljice, Gade, Poskočne muzikante in druge ansamble ter posameznike. Hkrati pa so naš kulturni program velikokrat obogatili člani Okteta Dornava, Predice iz Polenšaka, Ljudske pevke Lukarice, otroška folklorna skupina OŠ Dornava in drugi nadebudni glasbeniki in glasbenice.

Pri naši tradicionalni prireditvi Od paše do sira sodelujejo požrtvovalni posamezniki in posameznice in zato se vsakemu, ki kakorkoli sodeluje in pomaga iskreno zahvaljujemo. Prav tako se za sodelovanje zahvaljujemo vsem našim donatorjem in sponzorjem

Še več o prireditvi Od paše do sira lahko preberete v Zborniku, ki smo ga v letu 2019 izdali ob 80. letnici PGD Mezgovci ob Pesnici.