KLIC NA 112

Številka 112 je  mednarodna številka za KLIC V NUJNIH PRIMERIH, kadar je ogroženo zdravstveno stanje ljudi bodisi nam grozi ali se je zgodila naravna ali druga nesreča (požar, prometna nesreča, delovna nesreča)  in se je s tem spremenilo oz. poslabšalo stanje zdravja ali okolice. Kličemo jo lahko tudi takrat, ko nimamo na voljo signala ali sredstev na računu za izvršitev klica. V primeru nesreče je pomembno, da ohranimo mirno kri, saj lahko tako najbolje pomagamo sebi in drugim.

Ob klicu na telefonsko številko 112 za KLIC V SILI povejte:

 • KDO kliče
 • KAJ se je zgodilo
 • KJE se je zgodilo
 • KDAJ se je zgodilo
 • KOLIKO je ponesrečencev
 • Kakšne so POŠKODBE
 • Kakšne so  OKOLIŠČINE na kraju nesreče (požar, nevarne snovi, poškodovane plinovodne ali druge napeljave… )
 • Kakšno POMOČ potrebujete

112 je brezplačna številka, ki deluje 24 ur na dan, vse dni v letu in je dosegljiva s kateregakoli telefonskega aparata – tudi, kadar nimate telefonskega signala. Pogovor na številko 112 se snema. Zloraba klica na 112 je kazniva.

Kaj napišemo, ko pošljemo SMS besedilni klic v sili na številko 112?

 1. V sporočilno polje vpišite KAJ se je zgodilo.
 2. Vpišite VRSTO POMOČI, ki jo potrebujete (medicinska pomoč, gasilci,…).
 3. PREVERITE vpisane podatke, jih po potrebi popravite in pošljite.

Poslani besedilni klic se izpiše na računalniku v najbližjem Centru za obveščanje. Operaterja nanj opozori zvočni signal. Ob prevzemu klica se operaterju prikaže posredovano sporočilo in približna lokacija pošiljatelja. Operater pisno odgovori na vaš klic v sili. Njegov odgovor oziroma dodatna vprašanja se izpišejo na zaslonu vašega telefonskega aparata.

Na prejeto sporočilo lahko odgovorite, pošljete dodatne informacije ali pa klic zaključite. Klic lahko zaključi tudi operater. Podatek o tem, ali je klic zaključen in kdo ga je zaključil, se izpiše na vašem telefonu in na zaslonu računalnika v Centru za obveščanje.

Besedilni klic v sili 112 je namenjen predvsem gluhim, naglušnim in nemim ljudem. Sprožite ga lahko z vseh mobilnih telefonov GSM.